Sikta mot stjärnorna

Sikta mot stjärnorna

Det estetiska programmet i Katrineholm har en lång tradition av att utbilda framgångsrika elever. Flera ungdomar som studerat på våra utbildningar har idag kreativa och utmanande jobb inom media, exempelvis animatör för ett internationellt filmbolag, grafisk formgivare och webbdesigner inom reklam och tv-branschen, art director samt kommunikatörer och journalister på riksmedia.
Oskar Jönsson – SVT Rapport/Aktuellt

”Den perfekta starten”

Oskar Jönsson lade grunden till sin framtid som journalist redan under gymnasiet.

– För min karriär var det här den perfekta starten. Det absolut bästa jag visste var alla de praktiska projekt vi fick arbeta med, säger han.

Oskar_Jonsson Redan inför gymnasievalet visste Oskar Jönsson att han ville arbeta med media i någon form i framtiden. I dag är han fast anställd som reporter på SVT Nyheter – Aktuellt och Rapport – och har varit nominerad till den nationella tävlingen Guldspaden vid flera tillfällen.

– Jag hade aldrig kunnat komma in i branschen så lätt utan det vi fick lära oss under de här tre åren. Jag har fortfarande stor nytta av att ha en bred grund, som tv-journalist behöver man kunna skriva, fota och redigera. Allt det fick vi lära oss under gymnasiet, säger Oskar Jönsson.

Han tog studenten 2009 från en av Duveholmsgymnasiets medieinriktningar och har sedan dess studerat två år på Institutionen för mediestudier vid Stockholms universitet samt varit anställd på såväl SVT Östnytt som SVT Rapport/Aktuellt.

– Jag kan verkligen rekommendera den som vill jobba med media att läsa en sådan inriktning redan på gymnasiet, det är aldrig fel att få testa på och lära sig det praktiska tidigt, säger han.

Vad var det bästa med utbildningen?

– Vi fick en bred grund att bygga vidare på. Det absolut bästa jag visste var alla de praktiska projekt vi fick arbeta med. Allt ifrån att filma bandy och göra tidningar till att designa förpackningar. Det gav mig chansen att upptäcka vad jag var mest intresserad av.

Hur var tiden på gymnasiet? – Vi var ett fantastiskt bra gäng som hade riktigt kul. Det var en stämning som inspirerade och fick mig att vilja fortsätta med journalistiken, säger Oskar Jönsson.

Elin Vikström – deltagare på Yrkes-VM i Brasilien

Från Duveholmsgymnasiet – till VM i Brasilien

Foto: Viktor Fremling

Året efter studenten på Duveholmsgymnasiets estetiska program har varit händelserikt för Elin Vikström.
Först EM i grafisk design i Frankrike – och sedan VM i Brasilien inför 200 000 åskådare.
-Det öppnar väldigt många vägar för mig, säger Elin Vikström.

När Elin Vikström sökte gymnasieutbildning visste hon inte riktigt vad hon skulle förvänta sig av utbildningen, hon hade i stort sett inga förkunskaper om grafisk design. Hårt arbete och stort engagemang har ändrat på det.

– Man behöver inte kunna allt den dagen man börjar på gymnasiet, det räcker med intresset. Allt annat lär man sig på utbildningen. Man lär sig väldigt, väldigt mycket, säger Elin Vikström.

– Jag utvecklades jättemycket under gymnasietiden. Man lär sig att ta plats och att inga idéer är för dumma. Det blir lite friare tyglar, alla har olika stil, fortsätter hon.

Vad tyckte du om din gymnasieutbildning?
– Jag trivdes superbra. Vi gick in på detaljer i de olika ämnena men lärde oss samtidigt mycket om många olika saker. Man kände verkligen stödet från lärarna, de var väldigt engagerade. De har själva varit ute i arbetslivet och kan säga hur det fungerar i verkligheten.

Hur kunde en dag på gymnasiet vara?
– Vi kunde exempelvis få en uppgift där vi skulle hitta på en logotype för ett företag. Vi fick två timmar på oss. Eller som på fotolektionerna när vi fick ett tema, gick och hämtade en kamera för att sedan fotografera under resten av lektionen. Man fick lära sig jättemycket på varje lektion.

Efter gymnasiet har Elin varit med i yrkeslandslaget och tävlat för Sverige i grafisk design i EM och VM.

– VM i Brasilien var riktigt coolt. Jag var där och tävlade under fyra dagar. Mötte 40 andra grafiska designers från hela världen. 7-8 timmar om dagen satt vi i arenan och fick olika uppgifter varje dag, säger hon.

Sammanlagt 200 000 åskådare var på plats för att se de olika disciplinerna i yrkes-VM. De tävlande satt i olika bås och publiken gick runt som på en mässa.

Jag har lärt mig otroligt mycket om grafisk design. På Yrkes-VM i Brasilien 2015 fick jag en unik möjlighet att testa mina kompetenser.

Eric Nordström – Zodiak Media

”Studierna här gjorde mig redo”

För Eric Nordström var studierna på Duveholmsgymnasiet första steget till några av Sveriges mest omtalade tv-program, som exempelvis Ullared och Paradise Hotel.
– Jag hade aldrig kunnat tänka mig att jag skulle få vara med om allt det här, säger han.

Eric_NordstromI en inspirerande och trygg skolmiljö på Duveholmsgymnasiet i Katrineholm fick Eric Nordström självförtroendet som krävdes för att våga anta utmaningar utanför sin ”komfort-zon”. Med stöttning från lärarna på utbildningen arbetade han parallellt med studierna och producerade musikvideos och reklamfilmer åt olika verksamheter samt utförde marknadsföringsuppdrag åt rallyförarens Rickard Rydells team i STCC.

– Jag trivdes bra på programmet och skolan. Vi hade alltid bra lärare med branscherfarenhet nära till hands. Utan deras stöd hade jag kanske inte varit där jag är nu, säger Eric Nordström, 25 år.

På utbildningen, som då gick under namnet Medieprogrammet, fick Eric och hans klasskamrater arbeta i professionella miljöer med full tillgång till tv- och fotostudio, fullt utrustad aula och med ny, modern teknik. Praktik blandades med teori.

– Vi läste teoretiska kurser som innehöll exempelvis mediekunskap, mediepåverkan och hur kommunikation fungerar. Variationen mellan teori och praktik gjorde det kul att lära, säger Eric Nordström.

I dag arbetar Eric på produktionsbolaget Zodiak Media i Stockholm, bland annat med klippning och trailers för program till TV3. Han har tidigare jobbat med produktionsbolag som exempelvis Chimney med programmet Ullared, säsong 6.

– Studierna här gjorde mig redo för en eftergymnasial utbildning. Jag kom in på skolor både i Sverige och USA, säger Eric.

Eric flyttade till Karlskrona för Hyper island-studier på utbildningen Motion Creative. Studierna handlade om rörlig grafik, 2D/3D animering, grafik design och gruppdynamik. I utbildningen ingick tre månader praktik – som för Eric gjordes på ett produktionsbolag i Australien. Han stannade kvar i Sydney ett helt år efter examen och arbetade med rörlig grafik på Tex Whitney Productions för exempelvis HP och Colgate.

– Jag älskar att stå framför en utmaning, att sitta i en ”het stol” är lärorikt. Ta det jobbet du är räddast för. Min positiva positiv attityd och starka vilja att lära mig nya saker har hjälpt mig framåt, säger Eric Nordström.

Mattias Brunosson – Scanline VFX

”Hade jag haft möjlighet att studera animation när jag gick på gymnasiet hade jag haft en ännu stadigare grund för det jag jobbar med i dag. Jag jobbar inom VFX-industrin för Hollywood-filmer, något jag alltid drömt om att få vara en del av.”

Johan Hammarman

”Vill du jobba inom animation och grafisk formgivning så har du stora fördelar med rätt gymnasieutbildning. Bli duktig på det du gillar men glöm inte att testa det du tycker är svårt. Allt är inte lätt och ibland får man acceptera det svåra. Med riktigt bra idéer kan du komma långt. Under min gymnasietid hade vi en bra sammanhållning i klassen och engagerade lärare.”

Henrik Rosenborg – Speldesign och grafik på Uppsala universitet

”Gymnasievalet är viktigt för att bygga en bra grund att stå på. På utbildningen fick jag lära mig om anatomi, färglära och att teckna/måla en mängd olika saker som har varit extremt viktiga för mig.”